آموزش شیت بندی در فتوشاپ
یکی از عناصری که برای ارائه طرح های معماری لازم است، آموزش شیت بندی در فتوشاپ میباشد. در این بخش از تدوین باما این موضوع را به صورت کامل بررسی خواهیم کرد. همچنین با تمامی ابزارهای این کار آشنا میشویم. ابتدا باید بدانیم شیت بندی چیست و در کل چه کاربردی دارد. سپس میتوانیم آموزش آن را به صورت گام به گام به شما ارائه دهیم. به طور کل بهتر است بدانید که شیت بندی شامل مواردی همچون چینش، سلسله مراتب بصری، ساختار، رنگ، انتخاب تصویر و … میشود. که در آموزش فتوشاپ تمامی این موارد را بررسی خواهیم کرد.
شیت بندی در فتوشاپ چیست
کلمه Sheet در جاهای مختلف معنی متفاوتی دارد، اما در فتوشاپ به معنای صفحه کاغذ بکار برده میشود. همچنین در پروژههای طراحی یا معماری که در نرم افزار فتوشاپ انجام میشود، شیت شامل هر برگهای است که طرح یا نقشهای روی آن به چاپ میرسد. لازم به ذکر است که نماها، مقاطع و در نهایت پلانها شامل این برگهها خواهند شد. به طور کلی شیت بندی در فتوشاپ جز تکنیکهای پرزانته در معماری محسوب میشود. در این تکنیک، اطلاعات و طرحهای مربوطه به صورت مجموعهای از بخشهای مختلف در کنار هم قرار میگیرند. خوب است بدانید که هر قسمت از شیت معماری در فتوشاپ، یکی از ابعاد طراحی را نشان میدهد. برای انجام شیت بندی میتوان از دو روش دستی و نرم افزاری کمک گرفت. برنامه فتوشاپ یک انتخاب بسیار مناسب برای اجرای شیت بندی بوده که کاربران میتوانند به صورت لایه باز از آن استفاده کنند.
ابزارهای شیت بندی در فتوشاپ
کاربران برای شیت بندی در فتوشاپ میتوانند از چند ابزار استفاده کنند. در ادامه چند ابزار که در شیت بندی مورد نیاز است را معرفی میکنیم:
- ایجاد سند جدید: در شیت بندی فتوشاپ باید یک سند جدید ایجاد کرده و پس از آن ابعاد و رزولوشن مناسب را به وجود آورید. برای این کار مسیر File > Newرا انتخاب کنید.
- بکارگیری لایهها: یکی از ابزارهای مهم در فتوشاپ استفاده از لایهها میباشد. با کمک لایهها میتوان مدیریت المانهای مختلف شیت را به صورت مجزا انجام داد.
- ابزار انتخاب: یکی از ابزارهای شیت بندی در فتوشاپ در ارتباط با ابزار انتخاب یا Select میباشد. این ابزارها شامل Rectangular Marquee Toolو Lasso Tool است و این امکان را برای کاربران ایجاد میکند که بخشهای مختلف تصویر را ویرایش کنند.
- ابزار متن: یکی از مواردی که در آموزش شیت بندی در فتوشاپ باید به آن اشاره کرد مربوط به ابزارها میباشد. ابزار متن یا Text Tool قابلیت اضافه کردن توضیحات و عناوین را به کاربران میدهد. همچنین میتوان این امکان وجود دارد که متنهای مورد نظر را با فونتها و اندازه دلخواه به آن اضافه کرد.
- ابزارهای ترسیم: این ابزارها شامل Pen Toolو Shape Tools هستند و با استفاده از آنها امکان اضافه کردن شکلها و خطوط مختلف به شیت وجود دارد.
در صورتی که قصد دارید با ابزارهای فتوشاپ به صورت کامل آشنا شوید، بهتر است به مقاله مربوطه مراجعه نمایید.
نحوه بکارگیری پنل Layers در شیت بندی فتوشاپ
پنل لایه از پنلهای اصلی و پرکاربرد در شیت بندی معماری در نرم افزار فتوشاپ میباشد. در ادامه مراحل استفاده از این پنل را توضیح میدهیم:
- در ابتدا برای دسترسی به این پنل به قسمت پایین و سمت راست نرم افزار بروید.
- سپس با انتخاب کلید F7 میتوانید پنل Layer را مشاهده یا مخفی نمایید.
- در مرحله بعد برای اضافه کردن متن، تصویر و دیگر موارد بر روی عنوان لایه مورد نظر چپ کلیک کنید.
- لازم به ذکر است که در این قسمت امکان حذف یا ترکیب لایهها وجود دارد که با گزینه Blending Modes نامگذاری شده است.
- اگر میخواهید لایهای به ترتیب جلوتر نشان داده شود در بخش بالاتر قرار دهید.
- در ادامه برای از بین بردن رنگهای روشنی که در پس زمینه وجود دارد حالت Normal را به Multiply تغییر دهید.
انجام مراحل شیت بندی معماری در فتوشاپ
برای اینکه با استفاده از نرمافزار فتوشاپ امکان انجام شیت بندی معماری را داشته باشید، مراحل زیر را اجرایی کنید:
مرحله تعیین ابعاد و جهت گیری
- در ابتدا نرم افزار فتوشاپ را باز کرده و بر روی گزینه Create New کلیک کنید تا پنجره New Document نیز برایتان باز شود.
- این کار را میتوانید با رفتن به قسمت File و انتخاب گزینه New نیز انجام دهید.
- در مرحله بعد برای انتخاب جهت گیری و مشخص کردن اندازهها، بر روی گزینه New Document کلیک کنید.
- در ادامه برای انجام محدوده اولیه، تنظیمات نام پروژه، واحد اندازهگیری شیت بندی به سانتی متر، جهت گیری شیت بندی به پرتره را فعال کنید.
- اکنون عدد 100 را برای عرض و 200 را برای طول شیت بندی مشخص نمایید.
- واحد رزولوشن: پیکسل/اینچ و میزان رزولوشن: 200 نیز بهترین گزینه برای این موارد محسوب خواهد شد.
- در مرحله پایانی پس از تنظیم اطلاعات بر روی گزینه Create کلیک کنید.
شبکه بندی شیت
شما میتوانید فایل چارچوب شیت را به صورت آماده دانلود کنید. همچنین میتوانید با ورود به محیط فتوشاپ، شبکه بندی را به صورت کامل انجام دهید. در ادامه پس از درگ کردن فایل به فتوشاپ میتوانید آن را در یک لایه از پنل Layers مشاهده کنید. شما میتوانید لایه را جابهجا کرده و به پایین یا بالای آن انتقال دهید. لایه اصلی شما نیز Background نام دارد که به این ترتیب میتوانید لایههای دیگر را شناسایی کنید. برای آنکه بتوانید شبکه بندی شیت را انجام دهید، باید نمایش Grid را فعال کنید. این کار را میتوانید از طریق منوی View و انتخاب گزینهی Show انجام دهید. البته میتوانید برای دسترسی آسانتر به آن از طریق کلید ترکیبی ‘+Ctrl اقدام نمایید.
سپس میتوانید نمایش این گزینه را فعال/غیر فعال کنید. زمانی که صفحه شما به صورت شطرنجی درآمد، میتوانید واحد، تعداد و ابعاد شبکههای بالا را به دلخواه خود تغییر دهید. در گام بعدی به بخش Edit رفته و بر روی گزینه Preferences کلیک کنید. در نهایت Guides, Grids & Slices را انتخاب کرده تا پنجرهی مربوطه برایتان باز شود. پس از آنکه واحدها را به درستی تقسیم بندی کردید، بر روی گزینه «OK» کلیک کنید. بهتر است چارچوب بخشهای مختلف شیت را توسط Rectangle Tool (کلید U) رسم کنید و این کار را با در نظر گرفتن مبنای ابعاد انجام دهید. شکل نهایی شما دارای چهار رنگ زیر خواهد بود:
- خاکستری پررنگ: محل نوشتن عناوین
- صورتی: محل اختصاص یافته به هر بخش
- خاکستری کم رنگ: المانهای تصویری و متنی
- سفید: پس زمینه
زمانی که کلیت شیت بندی خود را کامل کنید، تمامی اشکال و موارد لازم در جایگاه صحیح خود قرار میگیرند.
مرحله تنظیم تصویر پس زمینه
این مرحله نیز جز آموزش شیت بندی در فتوشاپ بوده و باید مراحل آن را به صورت دقیق انجام دهید.
- ابتدا گزینه Shots را انتخاب کرده و سپس فایل Shot-1 را با کلیک چپ به داخل برنامه فتوشاپ کشیده و در نهایت رها میکنیم تا تصویر مورد نظر را مشاهده نمایید.
- بعد از آن برای تطبیق عرضهای تصویر با شیت، مربعهای اطراف را کشیده و با چپ کلیک جانمایی را انجام میدهیم.
- اکنون برای ثابت کردن تصویر، بر روی محدوده خارج از تصویر چپ کلیک میکنیم.
- در مرحله بعد برای رفع مشکل مرز بین تصویر و پس زمینه سفید بر روی لایه Shot-1 راست کلیک کرده و سپس گزینه Rasterize Layer را انتخاب میکنیم.
- حالا برای اینکه تمام فایلهای برداری وارد شده به تصاویر پیکسلی تبدیل شوند، مجدد گزینه Rasterize Layer را انتخاب نمایید.
- برای اینکار بر روی گزینه Rectangular Marquee Tool کلیک کرده و یا کلید میانبر M را فشار دهید.
- در مرحله بعد نیز برای کشیدن محدوده مورد نظر، با انتخاب گزینه Free Transform و راست کلیک کردن این کار را انجام دهید.
- اگر میخواهید از میانبر استفاده کنید، کلید ترکیبی Ctrl+T را انتخاب کنید.
- اکنون پس از فعال سازی Free Transform، کلید Shift را نگه داشته و با کلیک بر روی مربع میانی بالایی محدوده انتخابی را به بالا بکشید.
- سپس برای نهایی کردن تصویر کلید Enter را فشار دهید.
- با توجه به اینکه تصویر مورد نظر به عنوان پس زمینه اصلی شیت مورد استفاده قرار میگیرد، لایه مربوط به آن را بین لایههای Background و Faradars-Grid قرار دهید.
- در نهایت نیز روی آیکون چشم کلیک کرده تا لایه Faradars-Grid را مشخص کنید، سپس حالت Normal را به Multiply تغییر دهید.
مرحله ایجاد عنوان اصلی شیت
- با وارد شدن به این مرحله به قسمت بالای تصویر بروید و برای فعالسازی Rectangle Tool، کلید U را انتخاب کنید.
- سپس برای محل نوشتن عنوان پروژه یک مستطیل ایجاد کرده تا بتوانید در آن نام طراح و ارائه دهنده را بیاورید.
- در مرحله بعد برای تغییر رنگ به بخش لایهها رفته و دو بار بر روی آیکون تغییر رنگ کلیک کنید.
- پس از انتخاب رنگ مورد نظر که با تصویر پس زمینه نیز هماهنگی داشته باشد، بر روی گزینه ok کلیک نمایید.
- اکنون برای نهایی شدن محل نوشتن عنوان کلید Enter را فشار دهید.
- کلید T نیز به شما در فعالسازی نوشتن متن کمک میکند.
- برای دسترسی و تنظیم فونت و اندازه دلخواه از ابزار بالای صفحه استفاده کنید.
- در صورت اضافه کردن لوگو به بخش لایهها رفته و گزینه Normal را به Multiply تغییر دهید.
- پس از محو شدن پس زمین لوگو، آن را در تنظیم سازی کرده و در پایان کلید Enter را فشار دهید.
سخن نهایی
همانطور که در این مطلب آموختیم، شیت بندی، یکی از روشهای ارائه است که بیشتر برای نمایش طرحهای معماری به کار میرود. این روش به شما کمک میکند تا بتوانید طرحها و ایدههای خود را به بهترین نحو به مخاطب نشان دهید. در صورتی که یک فرد تازه کار هستید، ابتدا بهتر است با ابزارهای شیت بندی در فتوشاپ آشنا شوید. سپس به سراغ مراحل انجام آن بروید. همچنین با مطالعه این مطلب میتوانید نحوه بکارگیری پنل Layers در شیت بندی فتوشاپ را بیاموزید. در صورتی که قصد دارید با آموزش افترافکت یا آموزش پریمیر آشنا شوید، بهتر است به بخش اصلی سایت مراجعه نمایید.