آموزش طراحی بسته بندی در فتوشاپ
یکی از شاخههای مهم و جذاب گرافیک، طراحی بسته بندی است. اولین چیزی که به هنگام خرید مورد توجه مشتری قرار میگیرد، بسته بندی آن میباشد. به همین خاطر در این بخش قصد داریم آموزش طراحی بسته بندی در فتوشاپ را با کمک تیم تدوین باما در اختیار شما قرار دهیم.
بنابراین ابتدا باید بدانید که بسته بندی از اهمیت بالایی برخوردار است. سپس با کارایی، تاثیر و انواع آن آشنا شوید. در نظر داشته باشید که طراحی بسته بندی تنها به گرافیک ختم نمیشود و مراحل بسیار زیادی دارد. از خلاقیت و ایده پردازی گرفته تا خروجی طرح دو بعدی آن، نیازمند آموزش و تمرین است. برای آموختن بخشی از این مهارت تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.
نرم افزار طراحی بسته بندی
از مهمترین نرم افزارهای گرافیکی، میتوان به فتوشاپ اشاره کرد. شاید فکر کنید فتوشاپ فقط برای ادیت عکس ساخته شده است، اما در اصل اینطور نیست. در فتوشاپ میتوان کارهای زیادی همچون طراحی بنر، لوگو، پوستر، طراحی بسته بندی، کارت ویزیت و…. را انجام داد. در نهایت نیز با فرمتهای متنوعی از آن خروجی گرفت.
فتوشاپ قابلیتهای زیادی دارد و حتی میتوانید طراحی بسته بندی هوش مصنوعی فتوشاپ را نیز تجربه کنید. زیرا در نسخههای جدید فتوشاپ هوش مصنوعی نیز قابل نصب و استفاده است. در نتیجه میتوان گفت بهترین و کاملترین نرم افزار طراحی بسته بندی ابتدا فتوشاپ و سپس ایلوستریتور است. در ادامه بیشتر با نکات و قابلیتهای این نرم افزار آشنا میشوید.
طراحی محصول با فتوشاپ
همانطور که گفتیم فتوشاپ یک نرم افزار جامع برای طراحی انواع محصولات و آثار گرافیکی است. جالب است بدانید که از همان ابتدا میتوان یک محصول را با کمک فتوشاپ طراحی کرد، سپس به سراغ طراحی بسته بندی آن رفت. به عنوان مثال شما قصد دارید طراحی یک برند الویه را انجام دهید. از همان ابتدا میتوانید ظرف الویه را (که خود محصول محسوب میشود) طراحی کنید. سپس بسته بندی مقوایی خارجی آن را طراحی نمایید. در این صورت شما هم محصول و هم بسته بندی آن را طراحی کردهاید. اما برای رسیدن به این مهارت باید آموزش فتوشاپ را به خوبی بیاموزید.
بهترین طراحی بسته بندی
برای آنکه یک طراحی اصولی و عالی داشته باشید، باید به مراحل مختلف و نکات آن مرحله دقت نمایید. به عنوان مثال در یادگیری مراحل بسته بندی، موارد زیر حائز اهمیت میباشند.
- توجه به نکات کلیدی در طراحی
- فرآیند آنالیز بسته بندی موفق
- آمادهسازی فایل بسته بندی برای چاپ
- کنترل کیفیت طراحی بسته بندی
پس از در نظر گرفتن این موارد میتوانید به سراغ مراحل آموزشی آن بروید.
مراحل طراحی بسته بندی
حال که قصد شروع طراحی بسته بندی را دارید، بهتر است مراحل آن را به دقت مطالعه کنید. در این بخش بهترین استراتژی طراحی را به شما آموزش میدهیم.
مرحله اول، تحلیل و تحقیق
در گام اول آموزش طراحی بسته بندی در فتوشاپ باید در مورد محصول و سفارش خود، اطلاعات کافی به دست آورید. شما باید بازار هدف، رقبا و خصوصیات محصول را بشناسید و براساس شناخت خود طراحی را آغاز کنید. هرگز فراموش نکنید که این مرحله مهمترین و اصولیترین مرحله طراحی بسته بندی کالای موردنظر میباشد. فرآیند تحلیل و تحقیق باید به حدی مفید باشد که بتوانید ایدههای اولیه خود را از این طریق به دست آورید.
مرحله دوم، ایده پردازی
همانطور که در آموزش افترافکت برای ساخت موشن گرافیک به ایدهپردازی نیاز داریم، برای طراحی بسته بندی نیز باید این مرحله را جدی گرفت. در این مسیر بهتر است آموزشهای مرتبط و متنوعی را مشاهده کنید. ایده پردازی با دیدن خلاقیتها و آثار دیگران نیز به دست میآید. اما توجه کنید که دیدن آثار دیگران تنها برای باز شدن فکر و دیدگاه شماست و نمیتوان از روی ایدههای دیگر کپی کرد.
ایدههای شما باید با هدف و کالای موردنظر همخوانی داشته باشد. برای آنکه از این مرحله، قدرتمند عبور کنیم باید اطلاعات جمع آوری شده را تحلیل کنیم. سپس به ایدههای اولیه بپردازیم. حال باید از میان ایدهها، بهترینها را انتخاب کنیم. در ادامه این ایدههای مفید را نهایی سازی کرده و نیازهای تولید در بازار را نیز مدنظر قرار دهیم. در نهایت نیز ایدههای مناسب برای فروش بیشتر را مورد توجه قرار دهیم.
مرحله سوم، طراحی اولیه
در این مرحله باید ایدههای خود را تا حدی عملی کنید. طراحی بسته بندی فرآیندی است که از ایدههای منتخب به طرحهای گرافیکی تبدیل میشود. اما در نظر داشته باشید که این طرح، نهایی نیست و همیشه قابل اجرا نمیباشد. زیرا در ادامه با محدودیتهای دستگاه چاپی آشنا خواهید شد. در اتود اولیه باید مواردی همچون رنگ، ساختار و تصاویر کلی طرح تعریف شود. در مراحل بعدی بهتر است با ادوبی ایلاستریتور نیز آشنا شوید. زیرا استفاده از این نرم افزارها میتواند طرحهای شما را اصولی و تخصصی اجرا کند.
مرحله چهارم، اصلاح طرح
در این مرحله اتودهای خود را تحلیل کرده و در مورد آنها نظر سنجی میکنید. قطعا یک بسته بندی خلاق باید در اولین نگاه، نظر مشتری را جلب کند و معرف محصول او باشد. در صورتی که تحلیل طرح خود را با کارشناسان این حوزه انجام دهید، آنها نقاط ضعف یا قوت بسته بندی را به شما گوشزد میکنند. در این صورت میتوانید مشکلات طرح خود را اصلاح کنید. البته مسائل فنی آن را نیز مدنظر قرار دهید.
مرحله پنجم، ورود به نرم افزار
اگر تا این مرحله اتودهای خود را به صورت دستی انجام دادهاید، حال وقت آن رسیده که طراحهای اولیه را وارد نرم افزار کنید. برای این کار میتوانید از ادوبی فتوشاپ، ادوبی ایلاستریتور، ادوبی ایندیزاین و… استفاده نمایید. اما طراحان زیادی فتوشاپ را انتخاب میکنند و به این برنامه تسلط کافی دارند. شما نیز میتوانید برای تصویرسازی، اصلاح تصاویر، تنظیم و خروجی گرفتن طرح از این نرم افزار کمک بگیرید. اگر با خط کش در فتوشاپ آشنایی ندارید، بهتر است به مطلب مربوطه مراجعه کنید.
اما طرح نهایی شما در فتوشاپ ممکن است با مشکلاتی مواجه شود. زیرا این نرم افزار برای این فعالیت کافی نیست و شاید نتیجهی نهایی به هنگام چاپ متفاوت شود. پس به همین خاطر آموزش طراحی بسته بندی در فتوشاپ برای بخشی از طراحی مفید و موثر است. در نتیجه هیچ گاه تمامی مراحل طراحی بسته بندی را در فتوشاپ انجام ندهید. همانطور که ادیت فیلم در آموزش پریمیر انجام میشود، مراحل آخر طراحی بسته بندی نیز باید در نرم افزار مخصوص به خود انجام شود.
مرحله ششم، چاپ و برش بسته بندی
در این قسمت مراحل طراحی به اتمام رسیده و حال نوبت چاپ و برش آنها میباشد. برای برش از قالب تیغ استفاده میکنند که اگر به درستی تنظیم نشود، میتواند به چاپ کار آسیب بزند و باطله ایجاد کند. به همین خاطر ناچاریم تا به شما گوشزد کنیم که در مراحل طراحی نهایی، از اندازهها و معیارهای دقیق استفاده کنید تا کوچکترین مشکلی برای چاپ و برش آن اتفاق نیفتد. چرا که طراحی میتواند در فرآیند تولید نیز تاثیرگذار باشد. مرحله چاپ نیز دارای محدودیتهایی است که باید مورد بررسی قرار گیرد. برای یک طراح لازم است تا با تکنولوژی چاپی نیز آشنایی کافی داشته باشد. به این ترتیب میتواند نوع طرح، کالیته رنگی و خلاقیت خود را به درستی اجرا کند.
انواع بسته بندی
حال که دانستیم مراحل طراحی چگونه است، باید انواع بسته بندی را نیز بشناسیم. به طور کلی بسته بندی هر محصول به دو دسته تقسیم میشود.
بسته بندی سخت
این دسته با مقوا یا کارتنهای سخت و محکم ایجاد میشوند و وظیفهی آنها حفاظت از محصول میباشد. چاپ آنها اگر از جنس مقوایی باشد با چاپ فلکسو و به صورت مستقیم انجام میشود. اما اگر متریال آن به صورت لمینتی باشد بعد از چاپ افست ورقی، به شکل لایه با مقوا لمینت خواهد شد.
بسته بندی نرم و انعطاف پذیر یا flexible
این نوع بسته بندی برای محصولاتی از جمله چیپس، پفک و … انجام میشود که بسته بندی پلاستیکی مانند دارند. آنها در دسته بسته بندی نرم یا flexible قرار میگیرند و با چاپ فلکسو و روتوگراور انجام میشوند.
کدام نرم افزار برای طراحی بسته بندی بهتر است؟
همانطور که گفتیم این کار با نرم افزارهای مختلفی انجام میشود. اما نرم افزارهای تخصصی این حوزه شامل موارد زیر میباشند.
- نرم افزار Corel Draw دارای محدودیتهایی است اما برای طراحی های ساده مانند لوگو یا اینفوگرافیک مناسب میباشد. شما میتوانید از این نرم افزار برای طراحی بسته بندی کمک بگیرید اما مناسب تمامی مراحل آن نخواهد بود.
- نرم افزار Graphic Design Studio یک گزینه کاربردی برای طراحی بسته بندی است. شما میتوانید با ابزارهای آسان آن یک بسته بندی خلاق و جذاب ایجاد کنید. این نرم افزار در پروژههای دیگر گرافیکی نیز عملکرد مناسب دارد.
- نرم افزار Affinity Designer تمامی امکانات و ابزارهای مورد نیاز شما را فراهم آورده است. دیزاینر قطعا یک گزینهی مناسب برای آموزش طراحی بسته بندی است. قابلیتهای آن شامل فونت، بسته های قلم مو، کیت های تصویر سازی و دیگر موارد میباشد.
- نرم افزار Inkscape که قادر است لوگو و طراحی بنر را در تمامی ابعاد انجام دهد. اکثر بیلبوردها و بنرهایی که خلق میشود، با کمک این نرم افزار بوده و حتی نیاز به بودجهی زیادی ندارد.
- نرم افزار Adobe illustrator یکی دیگر از نرم افزارهای تخصصی بسته بندی بوده و جز بهترین گزینهها میباشد. کار کردن با این نرم افزار نیز آسان است اما به تمرین نیاز دارد. شما میتوانید از ابزارهای زیادی در این نرم افزار استفاده کنید.
سخن نهایی
در این مطلب با آموزش طراحی بسته بندی در فتوشاپ آشنا شدیم. اکنون میدانیم که نرم افزار فتوشاپ نمیتواند تمامی مراحل این کار را انجام دهد. اما میتواند کمک بزرگی برای طراحان این حوزه باشد. پیشنهاد ما این است که طراحی کاراکتر و گرافیک کار را در فتوشاپ انجام دهید. سپس با کمک نرم افزار Adobe illustrator اندازههای دقیق و صحیح را وارد نمایید و طراحی بسته بندی را نهایی کنید. برای شروع تمرینات میتوانید از آموزشهای رایگان موجود در سایت یا از ویدیوهای یوتیوب کمک بگیرید. پس از کمی تمرین متوجه اصول و مراحل کار خواهید شد. شما میتوانید سوالات خود را در بخش نظرات تدوین باما مطرح کنید و منتظر پاسخ متخصصین این حوزه باشد.