فتوشاپ بهتر است یا ایلوستریتور
تقریبا همهی افراد با نرم افزار فتوشاپ آشنایی دارند. اما شاید برخی از آنها با نرم افزار ایلوستریتور آشنایی نداشته باشند. به همین خاطر در این مطلب آموزشی از تدوین باما به موضوع ( فتوشاپ بهتر است یا ایلوستریتور ) خواهیم پرداخت. قبل از اینکه به یادگیری مهارتی ورود کنید، میبایست در مورد آن تحقیق نمایید. این تحقیق و شناخت کافی به شما کمک میکند تا انتخاب مناسبتری بر اساس استعداد، علاقه و خصوصیات آن مهارت داشته باشید. مطالعه این مطلب میتواند برای افرادی که بین فتوشاپ و ایلوستریتور دو به شک هستند نیز مناسب باشد. اما در کل پیشنهاد ما به شما این است که با تمامی نرم افزارهای ادوبی آشنا شوید. کاربرد و بازار کار هر یک را به خوبی بشناسید.
تا بتوانید از مزایای انتخاب خود بهره مند شوید. به عنوان مثال زمانی که کارکرد این دو نرم افزار را بدانید متوجه میشوید که شما برای فعالیت در کدام زمینه مناسب هستید. در حال حاضر شرکت adobe (بزرگترین شرکت نرم افزارهای گرافیکی) برنامههای زیادی را در اختیار کاربران خود قرار داده. برنامههایی همچون: فتوشاپ (Photoshop)، ایلوستریتور (Illustartor)، لایتروم (Lightroom)، ادوبی پیریمیر پرو (adobe Premiere Pro)، آموزش افترافکت (After Effects)، دایمنشن (Dimension)، ایندیزاین (InDesign) و بسیاری دیگر از برنامههای مشهور و کاربردی. در ادامه فرق این دو برنامه را بررسی میکنیم و از خصوصیات هر یک مطلع خواهیم شد.
آموزش فتوشاپ
نرم افزار فتوشاپ از قدیم برای ویرایش و ادیت تصاویر استفاده میشد. البته کاربردهای دیگری مانند طراحی گرافیکی نیز دارد. اما هدف اصلی آن ادیت عکس و تصاویر میباشد. به همین خاطر آموزش فتوشاپ بسیار پرطرفدار است و افراد زیادی این آموزش را پشت سر میگذرانند. حداقل فایده آن این است که دیگر برای ویرایش تصاویر خود، نیازمند هیچکس نخواهی بود. بخصوص برای زمانی که افراد برای مشاغل خود به ویرایش تصاویر نیازمندند.
اما زمانی که افراد این مهارت را میآموزند، متوجه کاربرد و کارایی آن خواهند شد. در اکثر مواقع، موقعیت شغلی برای کسانی بیشتر است که تسلط به نرم افزار فتوشاپ دارند. زیرا این نرم افزار برای ویرایش و ادیت عکس و اصلاح تصاویر، کار با تصاویر رستری( پیکسلی) و حتی طراحی وب نیز خواهد بود. همانطور که برای ویرایش ویدیو از آموزش پریمیر استفاده میکنند، برای تصاویر نیز از فتوشاپ کمک میگیرند. اما کاربرد فتوشاپ تنها ویرایش تصویر نیست. بلکه کاربردهایی همچون:
طراحی تبلیغات
از نرم افزار فتوشاپ ایجاد آثار گرافیکی و تبلیغاتی استفاده میشود. آثاری همچون ساخت لوگو، بنر، پوستر، کاتالوگ، آلبوم، بروشور، تراکت، کارت ویزیت، طراحی جلد نشریات و… میباشد. بخصوص فتوشاپهای ورژن ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱ که دارای قابلیت های متفاوتی هستند.
کاربرد فتوشاپ در معماری
شاید عجیب به نظر برسد اما این نرم افزار تنها برای رشتهی عکاسی و یا کامپیوتر نیست. بلکه در رشتهی معماری نیز از آن استفاده میکنند. معماران از برای ایجاد و ویرایش ترسیمهای مرتبط با طرحهای ساختمانی خود از آن کمک میگیرند. همچنین با کمک فتوشاپ میتوانند پروژههایشان را با یکدیگر ترکیب کنند. ضمن آنکه با فتوشاپ رنگها و نورپردازی تصاویر را ویرایش و تنظیم میکنند.
فتوشاپ در طراحی رابط کاربری
نرم افزار فتوشاپ ابزارهای قدرتمندی برای حوزه طراحی دارد. با این مهارت میتوان تجربه کاربری متفاوتی را ایجاد کرد. کاربرد فتوشاپ برای طراحی رابط کاربری (UI) :
- طراحی لوگوها و آیکونها
- ایجاد و ویرایش تصاویر وب سایتها
- طراحی تصاویر بک گراند
- ویرایش و طراحیها دکمهها و ایکونها
برای تولید هر کدام از این موارد به مهارت فتوشاپ نیاز است.
دوره آموزش ایلاستریتور
ایلوستریتو یا ایلاستریتور یک نرم افزار تخصصی است که برای کار با تصاویر وکتوری (برداری)، طراحی لوگو، شخصیتهای کارتونی و دیگر کارهای گرافیکی کاربرد دارد. این نرم افزار نیز توسط شرکت ادوبی پشتیبانی میشود. اگر در حوزه این نرم افزار مسلط باشید، میتوانید درآمد خوبی از پروژههای آن کسب کنید. حال شاید بپرسید از چه طریق میتوان با ایلوستریتو کسب درآمد داشت؟ پاسخ شما این است:
نقاشی دیجیتال
یکی از حوزههایی که از آن کسب درآمد میکنند، نقاشی دیجیتال است. این هنر در میان کاربران شبکه های اجتماعی محبوبیت بالایی دارد. البته لازم است بدانید که نقاشی همیشه جنبهی شخصی ندارد و گاهی اوقات برای پوسترهای تبلیغاتی، پوسترهای همایشی، کاورهای موسیقی یا جلد و بسته بندی محصولات استفاده میشود. اما سفارش گرفتن در این حوزه بستگی به میزان مهارت شما دارد.
طراحی جلد کتاب
همانطور که در بخش قبل اشاره کردیم یکی از کاربردهای مهم نرم افزار ایلوستریتو طراحی جلد کتاب است. بخصوص برای کتابهای کودکانه، نیازمند یک طراح حرفهای خواهند بود. گرچه این مهارت به راحتی کسب نمیشود و به تلاشهای فراوان و علاقهی زیاد نیاز دارد.
همکاری با موشن گرافیستها
موشن گرافیستها افرادی هستند که در نرم افزار افترافکت تصاویری متحرک میسازند. اما خلق کارکتر اولیه میتواند به دست یک طراح ایلوستریتو باشد. زیرا در ایلاستریتور میتوان المان ها و کاراکتر های موشن گرافیک را به خوبی خلق کرد. هرچه بتوانید میزان پروژههای خود را در این زمینه افزایش دهید، درآمد بیشتری کسب خواهید کرد.
انیمیشن سازی
همانطور که میدانید انیمیشن سازی کار یک شخص نیست. بلکه توسط استدیوهای بازی سازی و انیمیشن سازی انجام میشود. اما هر بخش آن را یک فرد متخصص انجام خواهد داد. طراح متخصص ایلوستریتور نیز در این مراحل نقشی دارد. او میتواند با کمک مهارت خود کارکترها و فضاهای انیمیشن یا بازی را به تصویر بکشد.
فرق فتوشاپ و ایلوستریتور
این دو برنامه بسیار کاربردب در دنیای طراحی در عین داشتن شباهت، دارای تفاوت هایی نیز میباشند. در ادامه این مطلب تفاوت های بین این دو برنامه را بررسی میکنیم:
تفاوت در تکنیک Raster و Vector
یکی از تفاوت های این دو برنامه در تکنیک های نامبرده میباشد، یعنی تکنیک ویرایش و تصویرسازی. به طور کلی فتوشاپ برنامه ای مبتنی بر تکنیک پیکسلی است و به عبارت دیگر از پیکسل برای ایجاد تصاویر استفاده میکند. به این معنی که تعداد زیادی پیکسل با رنگهای مختلف در کنار هم قرار گرفته و با هم ترکیب میشوند. بنابراین کاربران در هنگام استفاده از فتوشاپ و ایجاد تغییرات در تصاویر، با تغییر در کیفیت مواجه شده تا یک تصویر پیکسلی به شما تحویل داده شود. در نقطه مقابل در برنامه ایلاستریتور بهره گیری از تکنیک برداری مورد استفاده است. لازم به ذکر است که بردارها شکل هایی با خط های کاملاً صاف هستند که با استفاده از points یا nodes به وجود میآیند.
کاربران میتوانند با اندازه دلخواه آنها را مقیاسبندی کرده تا خط ها در آنها کاملا تمیز و بی عیب باشند. مزیت استفاده از برنامه ایلاستریتور این است که امکان بزرگ تر یا کوچک تر کردن تصاویر وجود دارد. این تغییر سایز در کیفیت و وضوح تصاویر هیچ اشکالی به وجود نمیآورد. بنابراین در هنگام مقایسه این دو برنامه Raster، مانند نقاشی با قلم مو عمل میکند، دورنمای بسیار زیبا و خوبی دارد، اما با نزدیک شدن به آن از تمیزی و زیبایی آن کاسته میشود. چرا که بافت ها و نامنظم بودن حرکت قلم مو را مشاهده خواهید کرد. اما در برنامه Vector تصاویر ادیت شده مانند عکسی است بر روی کاغذ، که برش داده شده و سپس آن را روی بوم چسبانده اند.
تفاوت در بزرگنمایی
از مهم ترین و اصلی ترین تفاوت های این دو نرم افزار تفاوت نوع زوم کردن آنها میباشد. برنامه فتوشاپ، نرم افزاری است بر پایه گرافیک پیکسلی میباشد. در نقطه مقابل ایلوستریتور یک ویرایشگر برداریست که از فرمولهای ریاضی برای ایجاد فرمها و شکل بهره مند میشود. به طور کلی بزرگنمایی و زوم کردن در فتوشاپ، باعث ایجاد تغییر در کیفیت تصاویر خواهد شد. اما در برنامه ایلاستریتور این مشکل وجود نخواهد داشت. چرا که تصاویر در این نرم افزار بر پایه گرافیک برداری و فرمولهای ریاضی است. در نهایت نیز زوم کردن تصویرها بدون هیچ مشکل انجام شده و در کیفیت تصاویر را کاهش نمیدهد.
تفاوت در لایه ها
از دیگر تفاوت های بین نرم افزار فتوشاپ با ایلوستریتور فرق بین لایه میباشد. در فتوشاپ لایه ها اختصاصی بوده و تنها برای یک شئی استفاده میشود. اما در برنامه ایلوستریتور هیچ محدودیتی وجود ندارد. چرا که یک لایه را میتوان برای تعداد زیادی از شئی استفاده نمود.
تفاوت در محیط کاری
دو برنامه فتوشاپ و ایلوستریتور از لحاظ محیط مشخص شده تفاوت دارند. به این صورت که در فتوشاپ از محیطی که از ابتدا تعیین شده نمیتوان خارج شد. به عبارتی دیگر دارای محدودیت است. اما در نرم افزار ایلوستریتور هیچ محدودیت وجود نداشته و کاربر به راحتی میتواند در صورت نیاز بدون نیاز به تغییر اندازه محیط کاری از آن خارج شده و یا آیتمها را وارد یا خارج نماید.
تفاوت در تاریخ رونمایی
از دیگر تفاوت های این دو برنامه مربوط به تاریخ اولین رونمایی و انتشار آنها میباشد. ایلوستریتور پیش از ورود فتوشاپ به بازار عرضه شده است. سال انتشار این برنامه 1987 میباشد. این در حالی است که فتوشاپ در سال 1990 یعنی 3 سال بعد معرفی شده است.
تفاوت در کاربرد ایلوستریتور و فتوشاپ
در جواب به سوال فتوشاپ بهتر است یا ایلوستریتور، باید به تفاوت های این دو نرم افزار بپردازیم تا در نهایت به پاسخ مورد نظر برسیم. یکی از تفاوتهای اصلی این دو نرم افزار در کاربردهای این دو برنامه است. همانطور که میدانید برنامه فتوشاپ، به ویرایش عکس و تصاویر و انواع ادیتهای رنگ و … مربوط میشود. اما نرم افزار ایلاستریتور بیشتر در زمینه طراحی لوگو یا کتابهای مصور کاربرد دارد. همچین این برنامه در فرآیند ساخت موشن گرافیک نیز استفاده میشود. لازم به ذکر است که برای آموزش موشن گرافیک لازم است که ابتدا دوره برنامه ایلوستریتور را بگذارنید. چرا که طراحی بسیاری از کاراکترهایی که در قطعات مختلف موشن گرافیک میبینیم، با استفاده از برنامه است.
سخن نهایی
در این پست آموزشی تدوین باما بررسی کردیم که فتوشاپ بهتر است یا ایلوستریتور. هر دو نرم افزار کاربرد و قابلیتهایی متفاوت دارند. به همین خاطر بهتر است ابتدا با کارایی هر کدام آشنا شوید، سپس تصمیم بگیرید که کدام مهارت را قصد دارید بیاموزید. انتخاب یک مهارت جدید برای آموختن صرفا نباید بر اساس سختی و آسانی آن یا میزان درآمد از آن مهارت باشد. بلکه باید تمام جوانب را سنجید و یک نرم افزار را انتخاب کرد.
گرچه پیشنهاد ما به شما این است که به طور کل اطلاعاتی در مورد تمامی نرم افزارهای ادوبی کسب کنید، تا بتوانید بهترین گزینه را برای خود انتخاب کنید. در صورتیکه علاقهمند به یادگیری فتوشاپ، پریمیر یا افترافکت هستید، میتوانید از آموزشهای رایگان سایت استفاده کنید. حداقل با همین آموزشها میتوانید تا حد زیادی با نرم افزار آشنا شوید. در صورتی که با این موضوع سوال یا چالشی داشتید، میتوانید در قسمت کامنتها با ما مطرح نمایید. متخصصین این حوزه در اسرع وقت پاسخگوی سوالات شما خواهند بود.