ادغام لایهها در فتوشاپ (انداختن یک لایه روی لایه دیگر در فتوشاپ)
لایهها از مهم ترین بخش کمککننده در فتوشاپ هستند. این قابلیت به شما کمک میکند تا بر روی بخشهای گوناگون پروژهی خود مانور دهید و تغییرات مخرب یا غیر مخرب ایجاد نمایید. در این بخش از تدوین باما، ادغام لایهها در فتوشاپ را خواهیم آموخت. همچنین با انداختن یک لایه روی لایه دیگر در فتوشاپ آشنا میشویم. برای انکه بتوانیم چندین عنصر را بر روی یک تصویر قرار دهیم، باید از قابلیت لایهها کمک بگیریم.
مثلا با کمک لایهها میتوانیم به آسانی عناصر وارد شده را جابهجای یا کوچک و بزرگ کنیم. به همین خاطر میگوییم تاثیر لایهها در فتوشاپ بسیار زیادی است و کار ما را به شدت آسانتر کرده است. برای استفاده از این ویژگی باید به سراغ پنل Layers بروید و در این بخش تغییرات را اعمال کنید. پس تا پایان این آموزش فتوشاپ با ما همراه باشید تا نکات مهم پنل Layers و کار با آن را بیاموزید.
انداختن دو لایه روی هم
ادغام لایهها در نرم افزار فتوشاپ یعنی انداختن دو لایه روی هم. فتوشاپ این امکان را به شما میدهد تا لایههای بسیار زیادی (تا بی نهایت) را بر روی یکدیگر قرار دهید. اما شاید از خود بپرسید چگونه این کار ممکن است. زمانی که یک موکاپ را در فتوشاپ باز میکنید، خواهید دید که لایههای زیادی در آن وجود دارد و شما میتوانید با جابهجایی آنها، لایهی موردنظر را بر روی پروژهی خود قرار دهید. در ادامه خواهیم گفت که چگونه میتوانید این لایههای وارد شده را با یکدیگر ادغام (Merge) کنید.
مرحله اول
ابتدا باید به پنل لایهها مراجعه کنید که در سمت راست پنجرهی فتوشاپ قرار دارد. اما اگر این پنل را در آن قسمت مشاهده نمیکنید باید از طریق منوی Window (از قسمت بالای فتوشاپ) اقدام نمایید. پس از باز کردن این منو، گزینه Layers را میبینید که باید بر روی آن کلیک نمایید. همچنین میتوانید با فشردن کلید F7 (در صفحه کیبورد خود) پنل را به فتوشاپ اضافه کنید.
مرحله دوم
اکنون چند روش برای ادغام لایهها در فتوشاپ وجود دارد که هر کدام را برای شما توضیح خواهیم داد. در روش اول باید لایههایی را که قصد دارید با یکدیگر ادغام کنید را انتخاب نمایید. این کار را با نگه داشتن کلید «Ctrl» و کلیک با ماوس بر روی لایه انجام میدهیم. سپس روی یکی از لایهها کلیک راست کرده و بر روی گزینه «Merge Layers» یا «Merge Shapes» کلیک نمایید.
مرحله سوم
در روش دیگر میتوانید از کلیدهای «Ctrl + E» در صفحه کیبورد خود کمک بگیرید. البته در نظر داشته باشید که با این روش لایههای خاصی مثل متنها نمایان نمیشوند. اما در بالای همین پنل بر روی فهرست گزینههای پنل کلیک کرده (که به صورت چند خط میباشد) و از این قسمت گزینه Merge Layers یا Merge Shapes را انتخاب کنید. به همین سادگی لایههای مورد نظر شما با یکدیگر ادغام خواهند شد.
ادغام کردن تمام لایهها موجود
اگر بخواهید تمام لایههای خود را ادغام نمایید (یعنی تمام لایهها را تبدیل به یک لایه کنید) باید در نظر داشته باشید که برخی از لایهها ممکن است پنهان باشند. برای یافتن آنها باید به آیکون چشم در کنار هر لایه توجه نمایید. زمانی که چشم آن لایه روشن است، یعنی لایه قابل مشاهده میباشد. اما زمانی که چشمی در مربع کنار لایه وجود ندارد، در اصل لایه پنهان شده است. در نتیجه اگر میخواهید آن یک لایه ادغام نشود، آیکون چشم را بردارید تا پنهان باشد.
برای ادامهی عملیات ادغام کل لایهها از فهرست گزینههای پنل لایهها، گزینه «Merge Visible» را انتخاب کنید. ضمن آنکه میتوانید کلیدهای ترکیبی «Shift + Ctrl + E» را به صورت همزمان بفشارید و ادغام تمام لایهها را به سرعت انجام دهید. قطعا استفاده از کلیدهای ترکیبی یا همان میانبر میتوانند سرعت شما را در کار افزایش دهند. برای یادگیری آنها میتوانید از پست آموزشی مهمترین کلیدهای میانبر در فتوشاپ کمک بگیرید.
فلَت کردن لایهها در فتوشاپ
یک روش دیگر در فتوشاپ وجود دارد که با نام فلَت کردن شناخته شده است. این کار همانند این است که از پروژهی خود با فرمت PNG یا JPG خروجی بگیرید. یعنی در اصل همانند آموزش بخش قبل برای مواقعی است که قصد داریم کل کار را به یک لایه تبدیل کنیم. برای فلت کردن ابتدا باید همهی لایهها Visible شوند. زیرا لایههای پنهان یا همان Hidden با بقیه یکی نمیشوند. اکنون از همان منوی گوشه پنل گزینه «Flatten Image» را انتخاب کنید.
اگر لایهای پنهان داشته باشید، فتوشاپ یک فتوشاپ یک پیام مبنی بر این موضوع برایتان ارسال میکند و از شما میپرسد که آیا می خواهید آن لایه های مخفی نادیده گرفته شوند؟ در این صورت میتوانید کلید ok را بزنید. برای آموختن چنین کار مشابهی در ویدیو میتوانید از آموزش افترافکت کمک بگیرید.
برگرداندن لایهها در فتوشاپ
اگر قصد داشتید که لایههای ادغام شده را به حالت اول بازگردانید یا متوجه اشتباهی در عملیات خود شدید، میتوانید از دو کلید ترکیبی کمک بگیرید. برای انجام این کار باید کلیدهای میانبر Ctrl+Z را بزنید. در این صورت میتوانید تغییرات را به حالت قبل برگردانید. به همین سادگی میتوانید برگرداندن لایهها در فتوشاپ را انجام دهید.
البته روش دیگری نیز برای بازگرداند به حرکات قبل وجود دارد. شما میتوانید به پنل History مراجعه نموده و هر چند حرکت که میخواهید، به عقب برگردید. برای فعال نمودن این پنل باید از منوی Window (در قسمت بالای صفحهی فتوشاپ) کمک بگیرید. این پنل در سمت راست فتوشاپ فعال خواهد شد. گزینه History در آموزش پریمیر نیز وجود دارد و برای ویرایش و تدوین فیلم استفاده میشود.
کلید میانبر یکی کردن لایهها در فتوشاپ
همانطور که در بخشهای قبل گفتیم، برای آنکه به کار سرعت ببخشیم میتوانیم از کلید میانبر یکی کردن لایهها در فتوشاپ کمک بگیریم. کلید میانبر و ترکیبی آنها «Shift + Ctrl + E» میباشد که با فشردن همزمان آنها، شاهد ادغام تمامی لایهها خواهیم بود.
ادغام دو دایره در فتوشاپ
برخی از طراحان برای پروژههای خود از ابزار Ellipse Tool استفاده میکنند و با کمک این ابزار چندین دایره ایجاد مینمایند. در این صورت اگر قصد دارید دو دایره را در فتوشاپ یکی کنید باید از روش کاربردی ادغام دو دایره در فتوشاپ استفاده نمایید. ابتدا با کمک ابزار Move Tool یک دایره را برداشته و در قسمت دلخواه خود بر روی دایره دیگر قرار میدهیم.
شما میتوانید در صورت دلخواه Opacity لایهی رویی را کم یا زیاد کنید. در چنین شرایطی خواهید دید که از پشت دایرهی رویی، دایره زیری نیز نمایان خواهد شد. سپس همانند بخشهای قبل لایهی دو دایره را با یکدیگر ادغام نمایید. از این روش میتوان برای تمامی ترکیب اشکال در فتوشاپ کمک گرفت.
جابهجایی لایهها در فتوشاپ
این کار به آسانی انجام خواهد شد. برای حرکت لایهها در پنل Layers ابتدا باید کلید Alt را نگه داشته و کلیدهای براکت چپ و راست خود را بفشارید. بهتر است بدانید که کلید براکت سمت راست از میان لایه ها حرکت می کند و کلید براکت سمت چپ به سمت پایین میچرخد. در این صورت میتوانید میان لایههای موجود خود حرکت کنید.
اما اگر قصد دارید لایهها را به پایین و بالا حرکت دهید، باید کلید Ctrl را نگه داشته و از کلیدهای براکت چپ و راست کمک بگیرید. اما نکتهای که باید به آن توجه داشته باشید، این است که این روش بر روی لایه Background عمل نمیکند. زیرا لایه Background قابل جابهجایی نیست و شما نمیتوانید آن را حرکت دهید.
پرش مستقیم لایهها به بالا یا پایین
زمانی که قصد دارید به صورت مستقیم لایهای را به بالا یا پایین حرکت دهید، میتوانید از این روش کمک بگیرید. ابتدا باید Shift + Ctrl را به صورت همزمان فشار دهید. سپس یک لایه به سمت بالا حرکت خواهید کرد. البته این کار را میتوانید با کلیک ماوس بر روی لایه و حرکت آن به سمت بالا یا پایین نیز انجام دهید که در اصل روشی آسانتر خواهید بود. در نظر داشته باشید که هر لایه بالا قرار گرفت، لایهی رویی در تصویر است و هر لایه که در پایین قرار گرفت، لایهی زیری تصویر شما میباشد. شما میتوانید انواع لایهها در فتوشاپ را به این شیوه حرکت دهید.
گروه کردن لایهها در فتوشاپ
حرکت دیگری که میتوانید در فتوشاپ انجام دهید، گروه بندی لایهها میباشد. برای انجام این کار ابتدا به بخش پایین پنل توجه کنید. گزینهی سوم آن شبیه به یک پوشه است که سومین گزینه از راست میباشد. بر روی کلیک کنید تا یک پوشه ساخته شود. سپس با کشیدن هر لایه بر روی پوشه میتوانید لایههای دلخواه را به پوشهی خود اضافه کنید. همچنین میتوانید کلید Ctrl را گرفته و لایههای دلخواه را انتخاب کنید. سپس از قسمت پایین گزینهی پوشه را انتخاب کنید تا تمامی لایههای انتخابی در پوشه قرار گیرد. به همین سادگی میتوانید لایههای خود را گروه بندی کنید.
تنظیمات لایهها در فتوشاپ
برای ترکیب دو شیپ در فتوشاپ، تنظیمات زیادی وجود دارد که با کمک آنها میتوانید سریعتر و آسانتر به اهداف خود برسید. پنل لایرز به شما کمک میکند تا ویرایش تصاویر و فایلهای خود را بهصورت Non Destructive یا غیر مخرب انجام دهید. در این بخش چند تنظیمات کاربردی را به شما آموزش خواهیم داد.
گزینه Layer Blend Mode
در پنل Layers گزینهای جذاب وجود دارد که Layer Blend Mode میباشد. شما میتوانید با کمک آن ترکیب تکسچر و عکس را نیز تجربه کنید. به عنوان مثال در قسمت بالا کادر و در گوشه چپ آن عبارت Normal را مشاهده میکنید که نشان میدهد آیتم دیگری بر روی لایهی شما وجود ندارد.
اما به عنوان مثال گزینه Screen در روشن شدن لایه به شما کمک خواهد کرد یا آیتم Multiply برای تیره کردن لایه موثر است. با جدا کردن لایهها در فتوشاپ میتوانید از این قابلیت جذاب استفاده نمایید. در این منو گزینه Overlay کنتراست بیشتری به لایهی شما ارائه میدهد. البته تغییر مقدار هر لایه را میتوانید Opacity کم یا زیاد کنید.
داپلیکیت کردن یک لایه یا گروه
یکی از تنظیماتی که میتوانید انجام دهید دهید داپلیکیت کردن میباشد. داپلیکیت کردن در اصل به معنی کپی و یا Paste کردن است. برای آنکه بتوانید یک لایه یا گروه را داپلیکیت کرد، باید بر روی آن کلیک کرده و سپس کلیدهای ترکیبی Ctrl+J کیبورد را به صورت همزمان بفشارید. یکی از آیکونهای پایین پنل لایرز نیز برای همین کار میباشد.
گزینههای بالای پنل Layers
برخی از تنظیمات در قسمت گزینههای بالای پنل Layers قرار گرفتهاند. اولین گزینه که بالا و سمت چپ پنل لایهها میباشد، برای تعیین نوع نمایش لایهها است. در این قسمت یک منوی کشویی را مشاهده میکنید که با کلیک بر روی گزینههای آن میتوانید، لایهی موردنظر را در حالتهای مختلف مشاهده کنید.
دکمهی خاموش کردن تمام گزینههای بالا
در سمت راست گزینههای بالای پنل لایهها یک دکمه را مشاهده میکنید. زمانی که روی این دکمه کلیک نمایید، خواهید دید که تمام گزینههای بالای پنل غیر فعال میشوند. مجددا با همین کلید میتوانید گزینههای غیرفعال و خاموش را فعال نمایید.
قفل کردن لایهها
آپشن بعدی تنظیمات این پنل، قفل کردن لایهها یا برداشتن یک قفل از روی لایه است. پنل Layers این امکان را به شما میدهد تا لایهها را قفل کنید. به عنوان مثال لایه Background به خودی خود قفل است و لازم است تا برای اعمال برخی از تغییرات قفل آن برداشته شود. با دو کلیک پشت سر هم بر روی آیکون قفل آن لایه میتوانید قفل را باز کنید.
اما برای قفل کردن میتوانید به بالای پنل که شامل برخی از گزینهها است مراجعه کنید. با انتخاب گزینهی قفل میتوانید این تغییر را بر روی لایهی مورد نظر اعمال کنید. کاربرد این ایکون شامل قفل کردن پیکسلهای تصویری، قفل کردن همه ویژگیها، قفل کردن پیکسلهای Transparent یا شفاف و … میباشد.
سخن نهایی
در این مطلب از تدوین باما با ادغام لایهها در فتوشاپ و (انداختن یک لایه روی لایه دیگر در فتوشاپ) آشنا شدیم. در آپدیتهای بعدی خواهیم گفت که انداختن تغییرات لایه روی لایه زیری در فتوشاپ چگونه است. اگر قصد دارید با تنظیمات پنل layers آشنا شوید. بهتر است اطلاعات بخش مربوطه کمک بگیرید.
البته این پنل امکانات و قابلیتهای بسیار زیادی را در اختیار شما قرار میدهد که تمامی آنها در این محتوای آموزشی بیان نشده است. اما همواره سعی داریم کاربردیترین موارد را به شما آموزش دهیم تا بتوانید بر روی پروژههای خود اعمال کنید. در صورتی که روش دیگری برای ترکیبها و اشکال در فتوشاپ میشناسید، در بخش نظرات باما و دیگر کاربران در میان بگذارید.