طرز استفاده از فیلترهای فتوشاپ

فیلترهای عکاسی با هدف و کاربردی مشخص به وجود آمدهاند. به عنوان مثال وظیفه دارند، نور یا رنگ تصویر را با قابلیتهای خاص خود تغییر دهند. اما برخی از فیلترها جنبهی هنری دارند و به طور کل رنگ عکس را عوض میکنند. در این پست آموزشی تدوین باما، قصد داریم طرز استفاده از فیلترهای فتوشاپ را بیاموزیم. شما میتوانید از این قابلیت به آسانی استفاده کنید. حتی با کمک فیلتر میتوان کمی مشکلات عکس را اصلاح کرد. در ادامه با انواع فیلترهای کاربردی فتوشاپ آشنا خواهید شد. البته در نظر داشته باشید که راه های زیادی برای استفاده خلاقانه از فیلترها وجود دارد. پس آموختن این قابلیت به همراه روش های استفاده از آن، از اهمیت ویژهای برخوردار است. پس تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.
فیلتر برای فتوشاپ
قرار دادن افکت یا فیلتر بر روی تصویر، به راحتی در فتوشاپ انجام میشود. در این آموزش فتوشاپ قصد داریم چندین فیلتر موجود در نرم افزار را به شما (با طرز استفاده از آن را) آموزش دهیم. زیرا با کمک این فیلترها میتوانید بهترین رنگ بندی و ظاهر تصویر را در شبکه های اجتماعی و … آپلود کنید. توجه داشته باشید که فیلترها در فتوشاپ دستورهای خاصی دارند و هر یک از این گروههای فیلتری، عملیات ویژه و منحصر به فردی را انجام می دهند. این فیلترها در گروههای مختلفی قرار میگیرند که انواع آن در بخشهای بعدی توضیح خواهیم داد.
انواع فیلتر فتوشاپ
همانطور که گفتیم فیلترها انواع متفاوتی دارند و هر نوع از آنها خصوصیات متفاوتی دارند. مهمترین آنها از جمله فیلترهای هنری، فیلترهای محو کننده، واضح کننده، پیکسلی، بافتی و بسیاری از موارد مشابه دیگر هستند. اما قبل از اینکه هر کدام را به صورت جداگانه بررسی کنیم، بهتر است بدانیم که دسترسی به آنها تنها از طریق منوی Filter خواهد بود. پس بی معطلی به سراغ هر کدام از این فیلترها خواهیم رفت.
فیلتر Liquify
اکثر کاربران نرم افزار فتوشاپ میدانند که فیلتر Liquify از مهمترین فیلترهای این نرم افزار است. میتوان گفت این فیلتر تا حدودی شبیه ابزار Smudge عمل میکند. زیرا با کمک آن میتوان پیکسلها را به حرکت درآورد. البته پس ازباز شدن پنجره تنظیمات آن خواهید دید که امکانات و قابلیتهای زیادی از جمله لاغر کردن، چاق کردن و تغییر فرم اعضا و اجسام دارد.

فیلترهای گروه Artistic
در بخش دیگر فیلترهای گروه Artistic قرار دارد. مسئولیت این دسته این است که هر کدام مقدار مشخصی آبستره به تصویر اضافه می کنند. البته این موضوع به نوع فیلتر و بیشتر از آن به نحوهی تعیین پارامترهای هر فیلتر بستگی دارد. به عنوان مثال فیلترهای گروه Brush Strokes، نوعی فیلتر هنری محسوب میشوند. اما فیلترهای گروه Distort میتوانند تغییرات اندک تا به هم ریختن کل تصویر را انجام دهند.
فیلتر Sharpen (واضح کننده)
برای اصلاح نواقص در تصاویر میتوانید از فیلترهای Sharpen کمک بگیرید. فیلتر Sharpen در اصل مخالف با فیلترهای گروه Blur عمل میکند. نحوهی عملکرد آن به گونهای است که وضوح تصویر یا افزایش Contrast را افزایش میدهد. به همین خاطر برای واضح کردن جزئی از تصویر که به صورت محو یا بلور افتاده، مفید است.
فیلترهای موجود در Filter gallery
این بخش اساسا مختص به فیلترها در اسناد است و از طریق آن میتوان به انواع بسیاری از فیلترهای مختلف دسترسی پیدا کرد. با کمک این ابزار میتوان هر لایه را به صورت جداگانه فیلتر انداخت. اجزای گالری فیلتر شامل: پیش نمایش فیلتر، لیست فیلتر، فیلتر انتخاب شده اخیر، تنظیمات فیلتر، لایه های مفید و حذف لایه های مفید است. این لایهها دقیقا همانند فیلترهای معمولی در نرم افزار فتوشاپ کار می کنند. همچنین میتوانند به یکدیگر وصل شوند و نتیجهای دلخواه ایجاد کنند. برای آنکه بتوانید چندین فیلتر را در بالای یکدیگر قرار دهید باید بر روی لایه اثر جدید کلیک کنید. سپس فیلتر دیگری را انتخاب نمایید. از ترکیب فیلترها میتوانید به نتایج جذابی دست پیدا کنید. در ادامه با طرز استفاده از فیلترهای فتوشاپ و دیگر فیلترها آشنا خواهید شد.
فیلتر های گروه Stylize
فیلتر های گروه Stylize برای اضافه کردن جلوه های نهایی به یک تصویر استفاده میشوند. همانطور که برای جلوههای ویژه از فیلترهای مختلفی در آموزش افترافکت استفاده میکنند. در اصل این دسته از فیلترها یک سبک خاص را در تصویر یا همان عکس شما ایجاد میکنند. به عنوان مثال فیلترهای گروه Pixelate باعث کریستالی یا دانه دانه شدن تصویر میشوند و سپس برای جلوهی نهایی از فیلترهای گروه Stylize کمک میگیرند. همچنین فیلترهای Render نیز جلوه های مختلف و متفاوتی از رنگ و نور را به شما نشان میدهند.

فیلتر Noise
از دیگر فیلترهای جذاب فتوشاپ، فیلتر نویز است که برای افزودن یا کاهش نویز دانه در تصاویر عالی است. برای رفع نویز عکس های قدیمی، اسیب دیده و یا گرد و خاکی بهتر است از این فیلتر استفاده کنید. اما افزودن نویز میتواند مفید باشد و ایدههای خلاقانه ای به شما ارائه دهد.
فیلترهای تار کننده (بلور)
یکی از پرکاربردترین فیلترها Blur یا همان فیلتر تار کننده استو این خانواده نیز فیلترهای مختلفی دارند و در بیشتر تصاویر میتوان از آنها استفاده کرد. شاید از خود بپرسید تار کردن چه کاربردی دارد؟ جالب است بدانید که برای جلوهی بیشتر سوژه باید پس زمینه یا همان بک گراند را تار کرد. این راحتترین توضیح برای کاربردهای فیلتر Blur است. از این فیلتر منحصر به فرد برای نرم کردن تصویر نیز استفاده می کنند. زیر مجموعههای این فیلتر شامل:
فیلتر Blur (تار کننده)
اصلیترین این گروه است که از پیکسلهای کناری و لبههای سخت و مشخص میانگین می گیرد. با کمک آن روند تغییر این لبه ها نرم تر و آسان تر میشود. همچنین مقدار نویز تصویر نیز کاهش پیدا می کند.
فیلتر Blur More (تاری بیشتر)
اگر به دنبال تاری بیشتر هستید، از گزینهی Blur More کمک بگیرید. این فیلتر دقیقا همان کار فیلتر تار کننده Blur را انجام می دهد. فقط شدت آن از فیلتر قبلی بیشتر است.
فیلتر Box Blur (تارکننده جعبه ای)
با کمک این گزینه پیکسلهای عکس با میانگین رنگ پیکسلهای همسایه خود، در یک شعاع معین نرم می شوند.
فیلتر Gaussian Blur
این ابزار تارکننده سریع برای تار کردن، از میانگین وزنی رنگهای همه پیکسلها در یک ناحیه انتخاب شده استفاده می کند. پس از اعمال این فیلتر، انگار همان تصویر را با عینکی مه آلود نگاه می کنید. استفاده از آن برای مواردی بسیار کاربردیست.

فیلتر Lens Blur (تاری لنز)
این گزینه به شما کمک می کند تا عناصر و اشیای مشخص در عکس، در نقطه فوکوس دوربین قرار گیرند. این در حالی است که باقی اشیا تار و بلور میشوند.
فیلتر Motion Blur (تار کننده حرکت)
این فیلتر میتواند به تار شدن و محو شدن تصویر، در یک جهت خاص و با شدتی مشخص کمک کند. همانند سایه و تاری که هنگام چرخیدن یا حرکت از اجسام میبینیم.
فیلتر Radial Blur (تاری شعاعی)
این فیلتر تاری و محوکننده انگار در جهت دایرهای شکل حرکت میکند. در حقیقت یا به کمک حالت چرخش Spin Mode در حرکت است و یا مانند حالت زوم Zoom میماند. انگار که محتویات تصویر به سمت شما هجوم میآورند.
فیلتر Shape Blur (تارکننده اشکال)
به هنگام کار با این فیلتر باید شکلی از منوی آن انتخاب کنید تا مطابق آن شکل تصویر شما را محو کند. فتوشاپ چندین حالت پیش فرض برای استفاده از آن قرار داده است. اما اگر به دنبال شکلهای بیشتر هستید، میتوانید از برنامههای دیگر استفاده نمایید.
فیلتر Smart Blur (بلور هوشمند)
این فیلتر پیکسل های مشابه را با توجه یک آستانه مشخص با یکدیگر ترکیب میکند. در اصل با انجام این کار یک افکت پاستل ایجاد می شود که سبب نرمی تصویر خواهد شد.
فیلتر Surface Blur (تار کننده سطح)
زمانی که قصد دارید ظاهر یک شی بدون از دست رفتن شکل آن تار شود، بهتر است از فیلتر Surface Blur استفاده نمایید. زیرا این فیلتر پیکسل ها را با هم ترکیب می کند اما لبهها را تغییر نخواهد داد.
فیلترهای تحریف کننده (Distort)
دستهای دیگر از فیلترها تحریف کننده یا (Distort) نام دارند. این دسته معمولا مامور تغییر شکل و یا ظاهر تصویر هستند. به زبانی ساده میتوان گفت بدون نیاز به دیگر فیلترها میتوانند پیکسل های موجود در تصاویر را جابهجا کنند. در ادامه فیلترهای این گروه را بررسی خواهیم کرد:
فیلتر Displace: این فیلتر مطابق نقشه پیکسلهای تصویر را تغییر میدهد. نقشه جابهجایی آن خاص بوده و حرکت هر یک از پیکسل های تصویر را مشخص خواهد کرد.
فیلتر Pinch: قسمت خارجی را به سمت داخل تصویر حرکت میکند.
فیلتر Polar Coordinates: این فیلتر موقعیت پیکسلها را از مختصات مستطیلی به مختصات قطبی تغییر میدهد. به نحوی که انگار تصویر از روی یک کره فلزی منعکس شده است.
فیلتر Ripple: تغییر شکل این فیلتر به نحوی است که انگار تصویر در امتداد سطح آب هستند.
فیلتر Wave: نسخه پیشرفته تر این فیلتر Ripple میباشد. اما با کمک فیلتر Wave کنترل و قابلیتهای بیشتری در تغییر ظاهر تصویر دارید.
فیلتر Shear: این فیلتر عکس را در امتداد یک منحنی دست ساز ترسیم می کند. اگر قصد دارید تصویر خود را شخصی سازی کنید، بهتر است این فیلتر را امتحان کنید.
فیلتر Spherize: این فیلتر، نواحی انتخاب شده را به شکل کروی تغییر میدهد. به صورتی که انگار از تصویر بیرون زدهاند.
فیلتر Twirl: در استفاده از این فیلتر هر ناحیهای را که انتخاب کنید، به دور خودش میچرخد. شدت این پروسه میتواند کمتر یا بیشتر باشد.

سخن نهایی
در این مطلب از تدوین باما سعی داشتیم طرز استفاده از فیلترهای فتوشاپ را بیاموزیم و با انواع آن آشنا شویم. همانطور که گفتیم این نرم افزار فیلترهای زیادی دارد و برای تصاویر استفاده میشوند. حال اگر قصد دارید با فیلترهای ویدیویی آشنا شوید، میتوانید از آموزش پریمیر کمک بگیرید. در این آموزش با مهارتهای مختلفی جهت ادیت و تدوین فیلم آشنا خواهید شد. در صورتی که نمیدانید برای ویرایش فیلم خود از کدام نرم افزار استفاده کنید، لازم است مقاله تفاوت پریمیر با افترافکت را مطالعه کنید.