آموزش دابل اکسپوژر در فتوشاپ

آیا تا به حال عکسهایی که با افکت دابل اکسپوژر ساخته شدهاند را دیدهاید؟ در این تکنیک (Double Exposure) معمولا دو عکس متفاوت با یکدیگر ادغام میشوند و یک تصویر انتزاعی و تخیلی را به وجود میآورند. چنین عکسی طرفداران بسیار زیادی دارد و به نوعی یک عکس هنری محسوب میشود. در این بخش از تدوین باما قصد داریم آموزش دابل اکسپوژر در فتوشاپ را به شما ارائه دهیم. با انجام این تکنیک شگفت انگیز میتوانید تصاویر جدیدی خلق نمایید و حتی از طریق این سبک درآمدزایی کنید. در این تکنیک با کمک نرم افزارهای ویرایش تصویر، میتوانید به سرعت و با دقت بالا سبک دابل اکسپوژر را اجرا کنید. پس برای آموختن آموزش فتوشاپ همراه ما باشید.
دابل اکسپوژر چیست؟
تکنیک دابل اکسپوژر (Double Exposure) در فتوشاپ، از ترکیب دو تصویر متفاوت با یکدیگر است به گونهای که تصویر نهایی حالتی خلاقانه، هنری و گاهی سورئال داشته باشد. این تکنیک از دنیای عکاسی آنالوگ الهام گرفته شده، زمانی که دو بار نوردهی روی یک نگاتیو سبب به وجود آمد چنین افکتی میشد.
اما اکسپوژر (Exposure) در فتوشاپ به میزان نوری گفته میشود که بر روی تصویر وجود دارد. شما میتوانید با استفاده از ابزارهای فتوشاپ، میزان نور مورد نظر را برای تصاویر خود تنظیم کنید. اگر اکسپوژر را به سمت راست بکشید، تصویر مدنظر روشنتر خواند شد و اگر آن را به سمت چپ بکشید، تصویر شما تیرهتر میشود. اما با تنظیم درست اکسپوژر، میتوانید تصویر خود را بهترین شکل ممکن ظاهر کنید. در ادامه مراحل ساخت تصویر با تکنیک دابل اکسپوژر در فتوشاپ را به صورت جامع، گام به گام و کاربردی توضیح میدهیم.
مراحل ساخت تصویر دابل اکسپوژر
اکنون اگر قصد دارید تکنیک دابل اکسپوژر را تجربه کنید، مطابق مراحل زیر عمل کرده و یک تصویر جذاب بسازید.
آماده سازی تصاویر
ابتدا باید عکس خام برای دابل اکسپوژر انتخاب کنید. تصویر اول ترجیحا یک عکس پرتره با پسزمینه ساده یا سفید باشد. اگر عکس شما دارای پسزمینه پیچیده است، باید بک گراند آن را حذف کنید. تصویر دوم نیز میتواند عکس منظره، بافت، درخت، ساختمان یا هر چیز گرافیکی دیگری انتخاب شود. اما این نکته را در نظر داشته باشید که تصویر پرتره بهتر است کنتراست بالایی داشته باشد و حالت سیلوئت پیدا کند.
جدا کردن سوژه از پسزمینه
اگر پسزمینه تصویر شما لازم است تا حذف شود، ابتدا باید تصویر پرتره را در نرم افزار باز کنید. سپس با ابزار Select Subject یا Quick Selection Tool سوژه را انتخاب نمایید. پس از انتخاب کامل، میتوانید روی گزینه Select and Mask کلیک کنید. در ادامه لبهها را تمیز کرده و Radius و Feather رو تنظیم نمایید. حال خروجی را به صورت Layer Mask روی لایهی تصویر دابل اکسپوژر خود اعمال کنید.
سیاه و سفید کردن پرتره
پس از انتخاب پرتره یا حذف بکگراند آن باید لایه پرتره را انتخاب کنید. سپس از منوی Image > Adjustments > Black & White استفاده کرده و تغییرات سیاه و سفید کردن را در این بخش اعمال کنید. برای کنتراست بهتر میتوانید از Levels (Ctrl+L) یا Curves (Ctrl+M) کمک بگیرید.
افزودن تصویر دوم (بافت یا منظره)
در این مرحله تصویر دوم را وارد فایل میکنیم و لایهی آن را بالای لایهی پرتره قرار میدهیم. در اصل باید این لایه را روی Clipping Mask قرار دهید. برای انجام این کار روی لایه راست کلیک کنید و گزینه Create Clipping Mask رو انتخاب نمایید. حال تصویر دوم را که فقط داخل ناحیهی پرتره دیده میشود، قرار دهید.
تنظیم مد ترکیب (Blend Mode)
اکنون به سراغ Blend Mode میرویم تا لایه منظره رو روی Screen یا Lighten یا گاهی Overlay قرار دهیم. این کار سبب میشود تا دو تصویر بهتر در همدیگر ترکیب شوند. شما میتوانید این ادغام را در ویدیو نیز انجام دهید، برای آموختن تکنیک آن میتوانید از آموزش پریمیر کمک بگیرید.
تنظیم ماسک و محو کردن بخشها
حال روی ماسک لایه پرتره یا منظره کلیک کنید و با ابزار Brush و رنگ مشکی، برخی از جاها را محو یا روشن کنید. در این صورت تصویر طبیعیتر دیده میشود. همچنین با کاهش Opacity یا Fill میتوانید لایهها روی هم را کنترل نمایید.
افزودن پسزمینه نهایی
در مرحله نهایی تغییرات باید پسزمینه سفید یا بافت خاصی را جایگزین پس زمینه کنید. حتی اگر بخواهید، میتوانید تصویر را داخل یک قاب نیز قرار دهید و به آن نوشته هم اضافه کنید.
تنظیمات نهایی
اکنون باید تنظیمات نهایی را اعمال کنید. از قسمت Adjustment Layers به سراغ مواردی همچون Brightness/Contrast، Color Balance و Gradient Map برای تنظیم رنگ نهایی بروید. با کمک این گزینهها میتوانید بهترین رنگ و حالت را برای تصویر اکسپوژر خود در نظر بگیرید.
خروجی گرفتن
پس از اتمام کار از طریق منوی File > Export > Export As برای ذخیره نهایی اقدام کنید و فایل خود را با فرمت دلخواه (مثل JPG یا PNG) خروجی بگیرید. برای یادگیری بهتر لازم است تا چند بار آموزش دابل اکسپوژر در فتوشاپ را تکرار کنید.
مزایای استفاده از تکنیک دابل اکسپوژر در فتوشاپ
قطعا استفاده از تکنیک دابل اکسپوژر (Double Exposure) در فتوشاپ، نیز مزایای خاص خود را دارد. این ترکیب دو تصویر برای خلق یک تصویر هنری و مفهومی است که شامل مزایای زیادی میباشد. در ادامه موارد مهم مزایای این تکنیک را معرفی میکنیم.
خلق تصاویر مفهومی و هنری
دابل اکسپوژر میتواند تصاویر انتزاعی و احساسی خلق کند. مثل چهرهای که با مناظر طبیعی ترکیب شده و مفهوم درونی یا حس خاصی را انتقال میدهد.
افزایش جذابیت بصری
این تکنیک چشم نواز میتواند جذابیت پوسترها، کاور آلبوم، تبلیغات و حتی محتوای شبکههای اجتماعی را افزایش دهد. همچنین توجه مخاطب را به خوبی جلب کند.
تنوع در اجرا و خلاقیت بالا
با ترکیب تصاویر مختلف، میتوانید نتایج بینهایت متنوعی را ایجاد کنید. این آزادی در طراحی سبب تقویت خلاقیت کاربران میشود.
استفاده در برندینگ یا طراحی شخصی
اکثر طراحان یا هنرمندان که قصد دارند سبک خاص خود را داشته باشند، استفاده از تکنیک دابل اکسپوژر به آنها کمک میکند تا آثاری متمایز خلق کنند.
تکنیک کاربردی برای بیان داستان
با ترکیب یک پرتره با منظره، شی یا حتی بافت میتواند حس درونی یا روایت خاصی را انتقال دهد. اما این مفاهیم فقط با یک تصویر ساده قابل بیان نیست.
توسعه مهارت فتوشاپ
یادگیری مهارت دابل اکسپوژر سبب تقویت مهارتهای کار با ماسک، لایهها، blending modes و adjustment layerها میشود. با آموزش افترافکت میتوانید تصاویر دابل اکسپوژر را به ویدیوهای خود اضافه کنید.
سخن نهایی
در این مطلب از تدوین باما با آموزش دابل اکسپوژر در فتوشاپ آشنا شدیم. ممکن است دابل اکسپوژر با گوشی انجام دهید اما به تمیزی و جذابیت نرم افزار فتوشاپ نمیشود. با استفاده از مراحل گفته شده در این پست آموزشی میتوانید صفر تا صد دابل اکسپوژر را انجام دهید و نتایج جالبی کسب کنید. همچنین میتوانید دابل اکسپوژر با دوربین را تجربه کنید و اگر به این موضوع علاقهمند هستید، این ترفند را آموزش ببینید. در صورتی که با سوال یا چالشی مواجه شدید، میتوانید از طریق بهش نظرات با ما و دیگر کاربران به اشتراک بگذارید.